Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Az eperről röviden

Az eperről röviden
Az eper egy szinte bárhol termeszthető gyümölcs (de gyümölcs egyáltalán?), mely tökéletes alapanyag lekvárhoz, szörpökhöz

Az igazi a hazai webáruházunkban nagyon sok eper alapanyagot tartalmazó terméket lehet vásárolni, de mit kell tudni az eperről?

Az eperként ismert gyümölcs hivatalos neve termesztett szamóca, szamóca. A szamóca a rózsafélék családjából származik. Az epret nagy földrajzi alkalmazkodóképességének köszönhetően szinte a világ minden országában ismerik, termesztik. Hazánkban az eper szinte bárhol termeszthető. Az eper vegetációs ciklusának kezdete és befejezése függ a hőmérséklettől, ezért az ország déli részein lévő kertekben, a korábbi felmelegedés miatt 1-2 héttel hamarabb kezdik meg a vegetációt, így nálunk is az igazi a hazai birtokon már nagyon korán megjelennek az első szamócák. 

Meglepő tények az eperről:

  • az eper, szamóca nem gyümölcs hanem egy áltermés, a növény virágának vízzel telt magbugája. Az eper a rózsák családjába tartozik,
  • az eperfa évelő növény,
  • az eper segíti a fejfájást, mert az aszpirin összetételéhez közeli anyagokat tartalmaz,
  • az eper rézt tartalmaz, mely serkenti a kollegéntermelést,
  • az eper - és eperlé eltávolítja az öregedési foltokat,
  • Kína 3,21 millió tonna epret termel egy év alatt ezzel ők vezetik az epertermelési világranglistát, Magyarország megközelítőleg 21.000 tonna epret termel egy évben.
  • a világ legnagyobb eprének járó Guiness-rekord az 1983-ban a kerti G. Andrson által termesztett, 231 grammos epernek járt egészen mostanáig.

Az epernek számos felhasználási módja ismert a lekvár főzéstől a kandírozáson át egészen a bor- vagy pálinka készítésig. Nálunk is elérhető eperdzsem eperdarabokkal, rebarbarás eperlekvár, ribizlis eperdzsem és eper-rebarbara szörp is. Az eper fogyasztását mindenkinek ajánljuk mivel nagyon sok jótékony hatása van, tekintettel arra hogy antioxidánsok és gyulladáscsökkentő tápanyagok egyedülálló kombinációját tartalmazza. Kedvező hatással van a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, a vércukorszint szabályozásában és egyes ráktípusok megelőzésében. 

Az oldal tetejére